funkcja kwadratowa
aleksis: Najmniejszą wartość funkca f(x)=5x2 +bx + c przyjmuje dla argumentu 3 i wartość ta jest równa
4. Wobec tego funkcja f określona jest wzorem?
A.f(x)=5(x−3)2−4
B.f(x)=5(x−3)2+4
C.f(x)=5(x+3)2−4
D.f(x)=5(x+3)2+4
+objasnienia
22 lis 20:25
Zuza: f(x)=5x
2+bx+c
współczynnik przy x
2 to 5, a zatem ramiona są skierowane do góry.
Najmniejsza wartość będzie wierzchołkiem − W(3,4)
Wystarczy podstawić te współrzędne do wzoru postaci kanonicznej
22 lis 20:50
aleksis: czyli odp B?
22 lis 21:01