planimetria - trójkaty
Rowni: Mam takie zadanie i nie wiem za bardzo jak to wykazać
Boki trójkata są równe a=2 b=3 c=4. Wykaż, ze kąt leżący naprzeciw boku a jest mniejszy
od 60 stopni.
18 mar 20:13
Mickej: kąty są jak boki w stosunku

czyli 2:3:4
ale można skorzystać z twierdzenia cosinusów

a
2=b
2+c
2-2bccosα z czego wyznaczysz kąt
18 mar 20:22
kamil: mickej skad wiesz ze katy sa w takim samym stosunku jak boki?jets na to jakies
twierdzenie?
18 mar 20:35
Basia: Nie ma bo to nieprawda !
Sinusy katów tak (tw.sinusów), ale nie kąty!
Gdyby tak było to w tr.prostokatnym o katach α = 30 i β = 60 byłoby
a/b = 30/60 = 1/2
a wiadomo,że tak nie jest bo
a = c/2
b2 = c2 - c/4 = 3c2/4
b = c√3/2
i a/b = (c/2) / (c√3/2} = 1/√3 = √3/3
19 mar 01:06