pole i objętość ostrosłupa i bryły obrotowe
Justyna: Zad.1 Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a, a krawędź boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Jaką objętość ma ten ostrosłup?
Zad. 2 Trójkąt równoboczny o boku długości 6 cm obrócono dookoła jednej z wysokości. Otrzymano
stożek o wysokości H cm i promieniu podstawy r cm. Wyznacz H i r .
Zad. 3 Pojemnik w kształcie walca przechylił się i wylało się z niego część przechowywanej tam
wody. Przyjmując, że π= 3, możemy stwierdzić, że objętość pozostałej wody jest równa 48
〖dm〗3. Oblicz wysokość pojemnika. Jest rysunek pojemnika w kształcie walca i jest strzałka do
góry czyli wysokość ipisze 4a. Następna strzałka jest pod podstawą i pisze 2a czyli pole
podstawy.
Zad.4 Kula i walec mają równe objętości. Promień R kuli jest równy wysokości walca. Promień
podstawy walca ma miarę r, sprawdź czy:
r > R b) r = R c) r < R
22 lis 20:12
dero2005:

zad 1)
| | a√3 | |
h = 23hp*tg α = 23*a√32*tg α = |
| *tg α
|
| | 3 | |
22 lis 21:13
dero2005:

r = 3
H =
√62 − 32 =
√36 − 9 =
√27 = 3
√3
22 lis 21:26
dero2005:

zad 4)
V
k = V
w R = h
V
k =
43πR
3
V
w = πr
2h
πr
2h =
43πR
3
r
2*R =
43R
3
r
2 =
43R
2
r > R
22 lis 21:50