monotoniczność funkcji
erni: Muszę wyznaczyć monotoniczność tej funkcji:
wyznacz przedzialy monotoniczności funkcji f(x)=x2+4√2x−2
mógłby ktoś to sensownie wytłumaczyć jak zrobić?
22 lis 19:51
ICSP: x
2 + 4
√2x − 2
ponieważ a > 0 to:
f↓ : x∊ (−
∞;−2
√2>
f↑ : x ∊ <2
√2 ; +
∞)
lub jak lubisz to z pochodnych.
f(x) = x
2 + 4
√2x − 2
f'(x) = 2x + 4
√2
f'(x) ≥ 0 ⇔ 2x + 4
√2 ≥ 0 ⇔ x ≥ −2
√2 − kiedy pochodna funkcji jest > 0 to funkcja pierwotna
rośnie w tym przedziale.
22 lis 19:58
Vizer: Ramiona paraboli są skierowane do góry, więc
Funkcja maleje dla x∊(−
∞,−2
√2)
Funkcja rośnie dla x∊(−2
√2,+
∞)
22 lis 19:58
erni: zawsze w takich przypadkach wystarczy tylko policzyć xw?
22 lis 20:02
erni: ok, wiem że zawsze wystarczy x
w i czy a>0 lub <0. Mam inne pytanie czy nawiasy mogą być
wszystkie 'otwarte', jak u Vizera, czy trzeba je domknąć, jak w przypadku ICSP? Prośba o
wytłumaczenie tego krótko, żeby raz na zawsze zapamiętać
22 lis 20:34
ICSP: mnie uczyli aby zamykać ale nie wiem jak to jest ogólnie. To chyba kwestia troszkę sporna.
22 lis 20:37
erni: zastanawia mnie to czy mogą się doczepić za to na maturce czy innym sprawdzianie i uciąć
jakiekolwiek punkty. dla bezpieczeństwa chyba też będę zapisywał z 'ostrymi' nawiasami.
dzięki.
22 lis 20:41
Humanus:

Latawiec.
28 sty 00:57
facepalm: Humanus:
to zajebiście stary.
9 kwi 23:16
anna: f(x)=−6x+x2
18 lis 18:21