Podaj dziedzinę i miejsce zerowe funkcji
Alek: Podaj dziedzinę i miejsce zerowe funkcji
f(x)=√x/x−3
f(x)=√x/x+3
22 lis 19:37
Alek: Czy ktoś mi pomoże? Jest to bardzo pilne.
22 lis 19:53
Ruda:
x − 3 ≠ 0
x ≠ 3
D = R \ {3}
√x = 0
x = 0
x + 3 ≠ 0
x ≠ − 3
D = R \ {− 3}
√x = 0
x = 0
aczkolwiek nie jestem pewna...
22 lis 20:02
Ruda:
| √x | |
| = 0 / * (x−3) −−−> znak mnożenia powinien być
|
| x−3 | |
22 lis 20:03
Alek: jak jesst pierwiastek, to musi być koniecznie przedział, już sam doszedłem i powyżej jest źle

powinno być <0;3) U (3;nieskonczonosci)
Mam z innymi klopot:
√x−3/x
Jak to wykonać? Dziedzina w odp. jest <3; nieskonczonosci) dlaczego?
22 lis 20:10