ciag arytm
ciagnik : Udowodnij ze kwadraty wyrazen x
2-2x-1 , x
2+1, x
2+2x-1 w podanej kolejnosci tworza ciag
arytm
18 mar 20:03
Basia: Podpowiadam
18 mar 20:08
Basia: Podpowiadam
18 mar 20:08
Bogdan:
Przypominam wzór skróconego mnożenia:
(a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc
18 mar 20:09
Basia: Podnieś te wyrażenia to kwadratu
Do 1 i 3 skorzystaj z wzoru (a+b+c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc
Do 2 (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
Napisz jakie masz wyniki.
18 mar 20:10
Bogdan:
Basiu, już siedzę cicho, nie zauważyłem tutaj Ciebie
18 mar 20:10
ciagnik : (x2+1)2=(x2-2x-1)2+(2+2x-1)2 /2 tak to bedzie?
tylko ile to jest (x2-2x-1)2=?
(x2+2x-1)2=?
18 mar 20:11
kamil: siemka. czy moglibyscie mi jakos reguly tego serwisu strescic? tzn rozwiazywac zadania
czuy raczej nasuwac pod dobry kierunek. no i o co chodzi z tym podpowiada basi
18 mar 20:12
ciagnik : ahaa zaraz napisze
18 mar 20:12
Eta: Bogdanie !... nie siedź cicho

Tyle zadań jeszcze czeka..........
Ja też Basi nie widzę , a chciałabym Ją zobaczyć
18 mar 20:13
ciagnik : 1 : x
4+4x
2+1-4x
3-2x+4x
18 mar 20:15
Basia: Nie ma zasadniczo żadnych reguł. Ustaliliśmy sobie sami, że (aby nie powielać rozwiązań)
najpierw wpisujemy "Rozwiązuję" "Podpowiadam" itp. i wysyłamy. Następny wchodzący widzi,
że już ktoś sie tym zadaniem zajął i idzie sobie do innego postu. Oczywiście czasem się
wtrącamy gdy widzimy na przykład błędną podpowiedź lub błędne rozwiązanie, albo pytamy
gdy mamy wątpliwości.
18 mar 20:16
Basia: Nie ma zasadniczo żadnych reguł. Ustaliliśmy sobie sami, że (aby nie powielać rozwiązań)
najpierw wpisujemy "Rozwiązuję" "Podpowiadam" itp. i wysyłamy. Następny wchodzący widzi,
że już ktoś sie tym zadaniem zajął i idzie sobie do innego postu. Oczywiście czasem się
wtrącamy gdy widzimy na przykład błędną podpowiedź lub błędne rozwiązanie, albo pytamy
gdy mamy wątpliwości.
18 mar 20:16
ciagnik : 2: x
4+2x
2+1
3: x
4+4x
2+1+4x
3-2x
2-4x
dobrze?
18 mar 20:17
Basia: prawie dobrze
-2x2 na przedostanim miejscu i jeszcze trzeba zredukować
18 mar 20:18
Eta:
Znowu wygląda mi to na........ hmmm

Tak Basiu?....
18 mar 20:18
Basia: (2) i (3) dobrze
w (3) 4x2 - 2x2 zredukować
18 mar 20:19
kamil: ok dzieki. mam nadzieje ze sie czasami tutaj przydam
18 mar 20:19
Basia: Mnie też Eto, mnie też ! Albo na wygłupy !
18 mar 20:20
Basia: Ależ oczywiście Kamilu ! Staraj się (jeśli można sugerować) namówić autora postu do
wspólnej pracy. Nie zawsze Ci się uda, uprzedzam, ale jeśli tak będziesz miał
satysfakcję, że kogoś czegoś nauczyłeś.
18 mar 20:22
ciagnik : a dlaczego -2x
2?

skoro (x
2+1)
2?
18 mar 20:22
18 mar 20:24
Basia: Nie w drugim. W pierwszym.
Napisałeś - 2x, a ma być -2x2
(2) i (3) jest dobrze
18 mar 20:25
ciagnik : ahaaa przepraszam

juz licze
18 mar 20:26
Basia:
a
12 = (x
2 - 2x - 1)
2 = x
4 + 4x
2 + 1 - 4x
3 -
2x2 + 4x =
x
4 - 4x
3 + 2x
2 + 4x + 1
18 mar 20:28
ciagnik : tak tak juz wiem..przepraszam bardzo za zamieszanie zle zrozumialam..
:( zaraz podam wynik
18 mar 20:29
ciagnik : wyszlo mi 0=0

nom czyli prawda..ale to chyba nie tak mialo wyjsc..
18 mar 20:30
Basia: coś niedobrze; zaraz poprawimy
18 mar 20:31
Basia:
(a12 + a32) / 2 =
x4 - 4x3 + 2x2 + 4x +1 + x4 + 4x3 + 2x2 - 4x + 1
----------------------------------------------------------------- =
2
2x4 + 4x2 + 2 2(x4 + 2x2 + 1)
---------------------- = -------------------------- = x4 + 2x2 + 1 = a22
2 2
czyli
a22 = (a13 + a3)2 / 2
czyli a12, a22, a32 tworzą ciąg arytmetyczny (niezależnie od wartości x)
sprawdź gdzie zrobiłeś błąd !
18 mar 20:35
Basia: A może tylko nieporozumienie ?
18 mar 20:36
ciagnik : zrobilam ejszcze raz i wyszlo ze x2=0
18 mar 20:37
ciagnik : zle, wyszlo x2=0
18 mar 20:38
Basia: Popatrz wyżej jak to liczyłam. Nie bardzo rozumiem co Ty liczyłeś !
18 mar 20:39
ciagnik : oo to wynika ze za pierwszym razem obliczylam dobrze..?
18 mar 20:40
ciagnik : obliczylam rownanie a22=a12+a32/2 i najpierw wyszlo mi 0=0 a teraz x2-0
18 mar 20:41
Basia: Możliwe, nie wiem co liczyłeś !
18 mar 20:41
ciagnik : x2=0
18 mar 20:42
Basia: A rozumiem ! Nie masz rozwiązywać równania tylko wykazać, że
(a12 + a32)/2 = a22
zaczynasz od lewej i pokazujesz, że równa się prawej (bo tak jest) niezależnie od
wartości x.
Rozwiązując równanie też to pokazałeś tylko "nie wprost", bo
jeżeli rozwiązując równanie
(a12 + a32)/2 = a22
doszedłeś do równania tożsamościowego 0 = 0 to znaczy, że równanie wyjściowe jest
prawdziwe dla każdego x∈R.
Łapiesz różnicę ?
18 mar 20:45
Basia: Czyli dla równania Twój pierwszy wynik był dobry.
0 = 0
18 mar 20:47
ciagnik : tak

dziekuje

mialam jeden blad w zeszycie
18 mar 20:47
Basia: Powodzenia z innymi zadankami !
18 mar 20:48