helpik helpik
karolaaa: pomocyy na jutro

raczej z łatwiejszych, 1 lo
1. wyznacz liczby calkowite n ze liczba
| | 253√5 | |
2. sprawdź, czy liczba a= |
| jest wymierna
|
| | √5 *5 do potegi 56 | |
| | x−y | |
3. zapisz w najprostszej postaci |
| gdy x=2−3√54 y=2−√45
|
| | √5−3√2 | |
4.wyznacz liczbe naturalna dwucyfrowa n wiedzac ze iloraz n przez sume cyfr n jest rowny 7.
| | (x−1)(x2+2x+1) | |
5. zapisz wyrazenie |
| w prostszej postaci i oblicz jego wartosc dla x+ |
| | x2−1 | |
√5 − 1
22 lis 19:27
karolaaa: blagam ludziskaaa
22 lis 19:32
Qba: juz na wstępie: n ≠ 1
| 2n+1 | | 2n−2+3 | | 2(n−1)+3 | | 3 | |
| = |
| = |
| = 2 + |
| |
| n−1 | | n−1 | | n−1 | | n−1 | |
| | 3 | |
2 + |
| ∊ C ⇔ 3 jest podzielne przez (n−1) ⇔ (n−1) ∊ {1 , −1 , 3 , −3} |
| | n−1 | |
a) n−1 = 1
n = 2
b) n−1 = −1
n = 0
c) n−1 = 3
n = 4
d) n−1 = −3
n = −2
ODP: n ∊ {−2 , 0 , 2 , 4}
22 lis 19:37
Aga: 1)
| 2n+1 | | 2(n−1)+3 | | 3 | |
| = |
| =2+ |
| |
| n−1 | | n−1 | | n−1 | |
odp. n∊{−2,0.2,4}
22 lis 19:40
karolaaa: o booże. tam powinno być
2n+7
−−−−
n−1
22 lis 19:44
Qba: zad 4:
n = 10x + y (x,y ∊ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}, x≠0)
10x + y = 7x + 7y
3x = 6y
x = 2y
x ∊ {1, 2, 3, 4}
n ∊ {12, 24, 36, 48}
22 lis 19:45
Qba: jak powinno być 7, to rozwiąż sobie sama na podstawie wzorca, który ci napisałem
22 lis 19:45
karolaaa: tak, tak, spokojnie. bardzo dziękuję za pomoc. jak sama rozwiązywałam zrobiłam jakąś
'obliczeniówkę' że 2n=n+n ale to chyba nie jest źle...
22 lis 19:50
karolaaa: to 1) i 4) mamy z głowy
22 lis 19:57
karolaaa: prooooszęeęę
22 lis 20:06
ICSP: jakie sweet

Jak ty mi zrobisz jedno to ja zajmę się twoimi
22 lis 20:08
karolaaa: dobrze. postraaaram się xD
22 lis 20:11
ICSP: lepiej zacznij
Triviala albo
Godzia szukać

Oblicz:
√3 − i2+2i} − to jest pod pierwiastkiem trzeciego stopnia.
22 lis 20:14
ICSP: | √3 − i | |
| − pod pierwiastkiem III stopnia. |
| 2+2i | |
22 lis 20:14
Vizer: oj
ICSP to zadanie to banał

!
22 lis 20:16
ICSP: 2. Zapisz ładniej.
22 lis 20:16
ICSP: no przecież komuś w pierwszej klasie Liceum nie będę dawał czegoś trudnego
22 lis 20:17
ICSP: 3.
gdy x = 2 −
3√54 = 2 − 3
3√2
oraz y = 2 −
√45 = 2 − 3
√5
| 2 − 33√2 − 2 + 3√5 | | 3(√5 − 3√2) | |
| = |
| = 3 |
| √5 − 3√2 | | √5 − 3√2 | |
22 lis 20:19
ICSP: | (x−1)(x2 + 2x + 1) | | (x−1)(x+1)2 | |
| = |
| = (x+1) |
| x2 − 1 | | (x−1)(x+1) | |
dla x =
√5 − 1 wyrażenie ma wartość
√5
22 lis 20:22
Vizer: A co do tego Twojego zadanka, zastanawiam się czy zadziała tu takie coś jak
I teraz uporządkować i porównać w układzie równań części rzeczywiste i części urojone. Jak
myślisz?
22 lis 20:22
karolaaa: 2. już rozwiązałam
22 lis 20:24
karolaaa: jezuzuuuu. co to jest bi? oO oO oO nie kumam za bardzo Twojego zadania
22 lis 20:25
ICSP: Ja najpierw zamieniłem to na postaci trygonometryczne. Później skorzystałem z tego że jeżeli
mamy iloraz dwóch liczb zespolonych to ich moduły dzielimy a ich argumenty odejmujemy. I wtedy
otrzymałem "piękną" liczbę zespoloną którą aż trzy razy liczyłem bo nie wierzyłem że mogli coś
takiego dać...
22 lis 20:26
ICSP: karolaaa mówię:
szukaj
Triviala albo
Godzia 
Oni lubią się w to bawić
22 lis 20:27
Vizer: karolaaa to było do zadania ICSP
22 lis 20:27
karolaaa: zespolonych...? kolego. dopiero zczynam moją przygodę z matmą i nie wytykaj mi co jest łatwe,
a co nie. też Ci powytykam, ale za parę lat. Z innej dziedziny.
22 lis 20:28
karolaaa: przepraaasam. jeja.
mam tyle na jutro że po porstu już nie ogarniam. ale i tak dziekuje za pomoc

!
22 lis 20:31
ICSP: nie ma za co
Vizer ile ci ta liczba wyszła pod pierwiastkiem ?
22 lis 20:34
Vizer: Nie wiem, bo nie liczyłem do końca
22 lis 20:37
ICSP: to gdybyś mógł byłbym bardzo wdzięczny
22 lis 20:37
Aga: Nie można licznika i mianownika pomnożyć przez z sprzężone?
22 lis 20:43
Vizer: mówisz o moim rozwiązaniu?
22 lis 20:43
ICSP: Aga oczywiście ze można. Pytanie później brzmi : "Jak zamierzasz to spierwiastkować"
Vizer tak mówię o twoim rozwiązaniu
22 lis 20:44
Vizer: Nie wiem doszedłem do takiego układu równań(nie chce mi się go rozwiązywać i nie wiem czy 100%
dobrze):
{√3−1=4a3−12ab2
{−(√3+1)=12a2b−4b3
22 lis 20:49
gość: Te zadanka są z otwartego, czy zamkniętego?
22 lis 21:05
ICSP: te 4 zadań co podała
karollla są już zrobione
22 lis 21:06
Godzio:
Które to zadanie ? (to z układem)
22 lis 21:07
Piotr student : Trivial pomóż mi proszę wejdz do mojego postu i pomóz mi i wyjaśnij
22 lis 21:08
Vizer: Piotr student come back
22 lis 21:09
gość: Jaki będzie ostateczny wynik tego 1. zadania?
22 lis 21:09
ICSP: to z tym pierwiastkiem.
| | √3 − i | |
Mam obliczyć pierwiastek trzeciego stopnia z |
| |
| | 2 + 2i | |
cuda mi powychodziły i chcę sprawdzić
22 lis 21:10
ICSP: Piotrze studencie przecież widzisz że Triviala tutaj nie ma.
22 lis 21:11
ICSP: gościu masz wynik w poście o godzinie 19:37
22 lis 21:11
gość: ale tam zamiast 1 jest jednak 7, a sam nie umiem tego zrobić
22 lis 21:13
gość: ale tam zamiast 1 jest jednak 7, a sam nie umiem tego zrobić
22 lis 21:14
ICSP: dobra daj ten twój przykład.
22 lis 21:15
gość:
2n+7
−−−−
n−1
22 lis 21:16
Godzio:
To liczę w takim razie: 3√(√3 − i)/(2 + 2i)
22 lis 21:16
ICSP: tak
22 lis 21:24
Godzio:
| | √3 + 1 | | 1 + √3 | |
z1 = − |
| + |
| i Taki mi jeden wyszedł, dobrze  ? |
| | 2 | | 2 | |
22 lis 21:24
ICSP: | 2n + 7 | | 2(n−1) + 9 | | 9 | |
| = |
| = 2 + |
| |
| n−1 | | n−1 | | n−1 | |
teraz się baw dalej.
22 lis 21:25
Godzio:
Dobra źle ... całe liczenie na marne, zamiast
√3 wziąłem 3

od nowa
22 lis 21:25
ICSP: nie wiem

Mi cuda tam powychodziły xD
22 lis 21:25
Godzio: Ten przykład to jest jakaś porażka
22 lis 21:32
Vizer: Zgadzam się!
22 lis 21:33
ICSP: | | √2 | | 19 | | 19 | |
hmmm |
| (cos |
| π + isin |
| π) |
| | 2 | | 12 | | 12 | |
22 lis 21:33
ICSP: coś takiego wyszło wam przed pierwiastkowaniem?
22 lis 21:33
Godzio:
| | √6 − √2 | | √2 + √6 | |
z1 = 3√(√6 + √2)/4 * ( − |
| + i |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
A dalej to już wiadomo, masowa produkcja i mamy 3 pierwiastki

Wyszło wam coś w tym rodzaju?
22 lis 21:42
ICSP: mi wyszło coś takiego :
| √2 | | 19π | | 19π | |
| (cos |
| + isin |
| ) |
| 2 | | 12 | | 12 | |
i teraz zaczynamy to wstawiać do wzoru de Movier'a
pierwiastek pierwszy:
| 6√32 | | 19π | | 19π | |
| (cos |
| + isin |
| ) − wtf?! |
| 2 | | 36 | | 36 | |
pierwiastek drugi :
| 6√32 | | 43π | | 43 | |
| (cos |
| + isin |
| } |
| 2 | | 36 | | 36 | |
| 6√32 | | 67π | | 67π | |
| (cos |
| + isin |
| 0 |
| 2 | | 36 | | 36 | |
3x wtf?!
22 lis 21:46
Godzio: Może wstaw to do wolphrama i podnieś do 3 potęgi, zobaczymy czy wyjdzie Ci z tego to co liczysz
22 lis 21:56
ICSP: zostawmy to tak jak jest xD
Fajny przykład

Mam jeszcze taki:
możesz podać samą odpowiedź
22 lis 21:58
Godzio: To akurat banalne

osobno górę i dół, do postaci trygonometrycznej + wzór Movier'a i koniec
22 lis 22:01
janek: Te zadania będą jutro na maturce?
22 lis 22:04
Godzio: Podobne
22 lis 22:05
Vizer: Oj nie strasz
Godzio, oni są już wystarczająco zestresowani
22 lis 22:06
Godzio: Oj tam oj tam
22 lis 22:07
godzillllllllla: czyli jak? będą te same?
22 lis 22:08
Vizer: Nie będą, chyba, że na maturce będziesz się nudził i dasz adnotację, że rozpatrujesz teraz w
zbiorze liczb zespolonych i jakiś wielomian policzysz też dla liczb zespolonych.
22 lis 22:10
ICSP: Vizer z wielomianami to akurat w liczbach zespolonych nie ma problemu
22 lis 22:12