znajdź równanie stycznej
edyta: hej, mam problem z zadaniem, które na pewno będę miała na egzaminie z matmy...:(
pomożecie?
Znajdź równanie stycznej do okręgu x2+y2=25 w punkcie (3,−4)
Nie chodzi o rozwiązanie(chociaż i to byłoby pewnie pomocne), ale o wytłumaczenie. Bardzo Was
proszę o pomoc i z góry bardzo dziękuję.
22 lis 19:24
monia: no to startujemy?; )
22 lis 19:25
monia: no to startujemy?; )
22 lis 19:27
22 lis 19:28
monia: tylko nie jestem ekspertek, ale tez sie z tego przygotowywuje wiec mysle, ze sobie poradzimy ;
)
22 lis 19:28
monia: umiesz sprowdzic wzor okregu do innej postaci?
22 lis 19:29
monia: (x−a)2+(y−b)2=r2
22 lis 19:30
edyta: no właśnie tego nie potrafię. Umiem znaleźć równanie stycznej do wykresu (np. y=x
2), ale do
okręgu już nie wiem jak...
22 lis 19:31
edyta: no właśnie tego nie potrafię. Umiem znaleźć równanie stycznej do wykresu (np. y=x
2), ale do
okręgu już nie wiem jak...
22 lis 19:31
Aga: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty: (0,0) i (3,−4), a następnie do niej
prostopadłą przechodzącą przez (3,−4)
22 lis 19:33
monia: heh to mamy problem, bo nie pamietam jak to sie przeksztalca. moze zaraz gdzies znajde. Ale jak
juz bedziesz miala postac: (x−a)2+(y−b)2=r2 tto potem zapisujesz rownanie stycznej ktora
ma ogólny wzór y=ax+b
22 lis 19:35
monia: do AGA− dlaczego chcesz pisac przez (0;0). przeciez nie wiesz czy bedziesz przechodziła przez
poczatek układów...
22 lis 19:36
edyta: Czyli teraz normalnie wyznaczam a oraz b?
a=f' (3)
f'(x)= (x
2)=2x
2*3=6
−4=6*3+b=18+b => b=−22
(x−6)
2 + (y+22)
2 =r
2
tak





22 lis 19:38
sarx: Napiszcie całe rozwiązanie tego zadania. To na mature z matematyki?
22 lis 19:38
monia: czemu piszesz, ze y=y2?
22 lis 19:39
monia: sory, y=x2
22 lis 19:41
edyta: nie wiem...

Kurde pisze co mi na myśl przyjdzie

22 lis 19:41
edyta: Kurde, takie krótkie zadanie wydaje się być proste, ale jak się okazuje wcale takie nie
jest...
22 lis 19:48
rumpek: Tak po przemyśleniu dość szybkim, zadanie możesz zrobić:
x
2 + y
2 = 25
S(0,0) r = 5
rysujesz to w układzie współrzędnych.
Korzystasz z wiedzy, że styczna jest do okręgu gdy spełnia warunek
d = r.
Ma przechodzić przez punkt: A(3,−4) postać prostej:
y = ax + b
−4 = 3a + b
b = −3a − 4
y = ax − 3a − 4
i korzystasz potem z odległości punktu od prostej..
| | |Axo + Byo + C| | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
podstawiasz za d = r i masz tylko do obliczenia proste równanie
Musisz jeszcze zmienić prostą na postać:
−ax + y + 3a + 4 = 0
Gdzie A = − a; B = 1; C = 3a + 4;
| | |−3a + −4 + 3a + 4| | |
5 = |
| |
| | √a + 1 | |
itp.
22 lis 19:55
Aga: Punkt(3,−4) należy do okręgu o środku (0,0) i promieniu 5.
Wykonaj rysunek.
Punkt (3,−4) jest punktem styczności. więc styczna jest prostopadła do prostej przechodzącej
przez środek okręgu i punkt styczności.
styczna:
Wylicz b i koniec zadania.
22 lis 19:56
edyta: Do rumpek: powiedz mi dlaczego pod b podstawiłeś −4....? Może to banalne ale ja chyba tego nie
wiem...
22 lis 20:01
edyta: dobra już wiem...

naprawdę jestem głupia
22 lis 20:02
edyta: Przejrzałam wszystko i myślę, że jeśli to jeszcze raz przeanalizuję to sobie poradzę

Bardzo
Wam dziękuje za pomoc
22 lis 20:03
22 lis 20:06
bambo: Napisz to ktoś po koleji w całości

prosze
22 lis 20:13
edyta: Aga... a mogłabyś mi jeszcze wytłumaczyć czemu y=u { −4 }{ 3 } x
22 lis 20:16
edyta: y=−43x
22 lis 20:17
Aga: W tym szczególnym przypadku nie musisz wykorzystywać wzoru na odległość punktu od prostej.
Wystarczy, że umiesz napisać równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty: Środek okręgu
(0,0) i punkt styczności (3,−4)
Styczna to prosta prostopadła do prostej przechodzącej przez środek okręgu i punkt styczności.,
do której należy (3,−4)
Wykorzystaj warunek prostopadłości .
Rozwiązanie masz 19:56
i dokończenie 20:06.
22 lis 20:22
edyta: Ahaa... no to teraz już wszystko rozumiem

Dziękuję za pomoc
22 lis 20:26
bambo: x2 + y2 = 25
y2=25−x2
y= √25 −x2
y=25−x
y= −x+25
y=x+b
−4=3+b
−7=b
rownanie funkcji y=x−7
22 lis 21:58