Zadanie z trescia
grzex: Planujac 4-tygodniowe wakacje rodzina Kowalskich przeznaczyla pewna kwote na wyzywienie.
w 1-ym tygodniu wydano 30% zaplanowanej kwoty,
w 2-im tygodniu o 60zł mniej niz w pierwszym.
w 3-im połowe reszty pieniedzy, Na 4-ty tydzien pozostalo 270 zł. Oblicz kwote ktora
rodzina przeznaczyla na wyzywienie.
Nie moge ulozyc rownania

tzn ukladalem na kilka sposobow i ani razu mi nie wyszlo

Pomozcie
18 mar 19:50
Basia: Podpowiadam
18 mar 19:52
Eta:
18 mar 19:52
Basia:
x - cała kwota na wyżywienie
zapisz kwotę, którą wydano w 1 tygodniu
czekam na odpowiedź
18 mar 19:53
Basia: Witaj Eto !
18 mar 19:53
Eta: Wkurzyłaś się dzisiaj ?... ja tez , tylko w innym poście!
też z panem Pease ( czy jak mu tam ?
18 mar 19:56
Basia: Podaj link do swojego, bo mój, jak widzę, już czytałaś.
18 mar 19:57
kamil: x kwota pieniedzy
1 dzien 0,3x
2 dzien 0,3x-60
3 dzien 0,5(x-(0,3x+0,3x-60))
4 dzien 270zl-reszt czyli,
270=x-0,3x-(03x-60)-0,5(x-(0,3x+0,3x-60))
rozwiaz a otrzymasz wynik
18 mar 19:57
grzex: no tez tak ustalilem wczesniej ze x- to cala kwota
zapisze rownanie jakies ulozylem
x - (0,3x + 0,3x -60 + 0,5(x- 0,3 + 0,3 - 60) = 0
18 mar 19:59
Basia: Kamilu właśnie usiłuję zmusić Grześka do samodzielnej pracy. I już nic z tego.
Czytaj wcześniejsze wpisy
18 mar 20:00
grzex: a sorry jeszcze w nawiasie plus 270
18 mar 20:00
grzex: i liczylem i mi nie wychodzilo

bo kwota wychodzila mi ujemna
18 mar 20:01
Basia: Kamil już napisał jak to ma być.
W trzecim dniu pogubiłeś x.
Poza tym = 270 (nie 0) czyli to co zostało na czwarty.
18 mar 20:02
grzex: aha dzieki

ogolnie to nie jestem jakims bardzo tlukiem matematycznym ale w tym
momencie zlapalem jakies zaciecie i nie moglem

dzieki wielkie jeszcze raz
18 mar 20:04
Basia: łatwiej byłoby od razu to liczyć
1d 0,3x
2d 0,3x - 60
3d 0,5[ x - 0,3x - (0,3x - 60) ] = 0,5[ 0,7x - 0,3x + 60 ] =
0,5[ 0,4x + 60 ] = 0,2x + 30
1d+2d+3d+270 = x
0,8x -30 + 270 = x
240 = 0,2x
x = 2400/2 =1200
18 mar 20:06
grzex: no fakt pogubilem x ale to z pospiechu tutaj

a normalnie zapisywalem z x
18 mar 20:06