Kombinatoryka
ania21: Na ile sposobów można ustawić na półce sześć książek tak , aby dwie wybrane książki
stały obok siebie ?
22 lis 18:44
Qba: mamy 6 książek
| | | |
wybieramy te 2, które maja stać obok siebie − | |
| | |
wybieramy, ktora z nich ma byc na lewo od tej drugiej − 2
ustawiamy ja na jednej z mozliwych pozycji (ale zajmujemy 2 miejsca) − 5
ustawiamy pozostale 4 ksiazki − 4!
22 lis 18:51
pomagacz:
a b c d e f − książki
ab lub ba − to te dwie książki = 2! = 2
i mamy:
[abba = 2] [c d e f = 4! = 24]
2 * 24 = 48
22 lis 18:57
Qba: pomagacz, chyba, cos nie tak...
22 lis 18:59
ania21: no właśnie chyba coś nie tak

w odpowiedziach jest 240. nie mam pojęcia jak to obliczyć.
22 lis 19:01
Qba: ale u mnie też jest źle... nie zauważyłem słowa "wybrane" w treści
W takim razie nie musimy sami ich wybierać, więc wynik to 2*5*4! = 240
22 lis 19:01
Qba: teraz masz dobrze
tak, jak napisałem wcześniej, tylko bez pierwszego kroku
22 lis 19:01
Aga: Wybrane książki A, B mogą stać na pierwszych dwóch miejscach w kolejności A, B lub B, A,czyli
jest 2 sposoby
Pozostałe 4 książki możemy ustawić na 4 pozostałych miejscach na 4! sposobów,
Mamy 2*4! sposobów
Książki A i B możemy przesuwać o jedno miejsce.
Książki A, B mogą stać na 2 i 3 miejscu w kolejności A, B lub ,B, A, a pozostałe ustawiamy
dowolnie, więc mamy 2*4! możliwości .
Książki A i B mogą zajmować 3 i 4miejsce, a pozostałe 4 wolne
następnie4 i 5 miejsce, pozostałe 4 wolne
i na koniec 5 i 6 miejsce., a pozostałe 4 wolne.
Odp. 2*5*4!
22 lis 19:10
ania21: ok, tylko nie bardzo wiem o co chodzi w tym zapisie:
"wybieramy, ktora z nich ma byc na lewo od tej drugiej − 2 ustawiamy ja na jednej z mozliwych
pozycji (ale zajmujemy 2 miejsca) − 5 "
22 lis 19:12
ania21: dobra już wiem o co cgodzi

Aga dobrze wytłumaczyła
22 lis 19:14
ania21: dobra już wiem o co cgodzi

Aga dobrze wytłumaczyła
22 lis 19:14
Eta:
ABxxxx BAxxxx
xABxxx lub xBAxxx
xxABxx xxBAxx i mamy 2*5*4!=.........
xxxABx xxxBAx
xxxxAB xxxxBA
22 lis 19:14
Qba: na, tak, jak ci koleżanka powyżej napisała:
"wybieramy, ktora z nich ma byc na lewo od tej drugiej − 2": może być AB, albo BA (2
możliwości)
"ustawiamy je na jednej z mozliwych pozycji (ale zajmujemy 2 miejsca) − 5":
5 możliwych pozycji ustawienia tych 2 książek:
AB . . . . ,
. AB . . .,
. . AB . .,
. . . AB .,
. . . . AB
OK?
22 lis 19:15
ania21: dzięki
22 lis 19:16