funkcja kwadratowa
aleksis: Funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=x2−8. Ile jest takich liczb calkowitych k, dla ktorych
zachodzi nierownosc f(k)<0?
22 lis 18:41
ania21: f(k)= k2−8
k2−8<0
(k−√8)(k+√8)<0
k∊(−√8;√8)
jest 5 liczb całkowitych
22 lis 18:46
Eta:
f(k) <0 <=> k2−8 <0 <=> (k−2√2)(k+2√2)<0 <=> k€ (−2√2, 2√2) i k€C
teraz wymień liczby całkowite z tego przedziału:
k={ ................. }
22 lis 18:47
ania21: hm ale
√8≈2,8
więc (−2,8;2,8)
a liczby całkowite to −2,−1,0,1,2
22 lis 18:59
Eta:
ok

to ja źle spojrzałam .......... sorry
22 lis 19:01
ania21: ok
22 lis 19:09
aleksis: dzieki
22 lis 19:17