dziękuję
:): Proszę, pomóżcie mi z tym zadaniem
Kąt α jest ostry i cos α = 0,9. Wówczas:
A. α<30
0
B. α=30
0
C. α = 45
0
D. α < 45
0
nie ma tu stopniu, stąd dałam do potęgi 0
0, żeby z pozoru był stopień

z góry dziękuję
za pomoc
18 mar 19:42
kamil: z jedynki trygonometrycznej wiemy, ze :
sin2a +cos2a=1 => sin2a=1-cos2a=1-(0,9)2=1-0,81=0,19
sin2=0,19 / obustronnie pierwiastkujesz
i otrzymujesz sina=0,44 lub sina=-0,44
wiesz ze kat a jest ostry wiec wybierasz opcje sina=0,44
sin30=0,5 a 0,5>0,44 czyli a jest mniejsze od 30
18 mar 19:50
Basia: Już są wskazówki w innym Twoim poście
18 mar 19:50
Bogdan:
Można narysować wykres funkcji y = cosx i zauważyć, że w przedziale (0o, 90o),
czyli w przedziale, w którym α jest kątem ostrym, wykres ten jest malejący i maleje
od 1 do 0
0,9 = √0,81
cos30o = √3/2 = √0,75
stąd
0,9 > cos30o
a więc α leży na osi po lewej stronie punktu x = 30o
α < 30o
18 mar 20:06