pochodne
Aralka: Hej prosze o pomoc

Metalowa puszka ma objętość 330 cm3 . Jaką wysokość i średnicę powinna mieć ta puszka, aby na
jej produkcję zużyć jak najmniej materiału?
22 lis 18:22
sushi_ gg6397228:
zapisz wzor na Pcalkowite oraz
objetosc −−> z tego wyznacz H i podstaw do wzoru na pole calkowite
22 lis 20:07
pawel klatt: Zapisalam wzory i co wtedy? Nie wiem jakie to ma 'odbicie' w pochodnych
22 lis 20:26
pawel klatt: Zapisalas*. Tez robie podobne zadania i mam problem.
22 lis 20:26
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz przeksztalcenia, ktore podalem
policzenie pochodnej + znalezienei miejsca zerowego pochodnej (punktu ekstremalnego)
22 lis 20:32
Aralka: PI r2 * h = V
2 * PI r +2 PI r * h = P
no juz mam, co teraz
22 lis 20:42
sushi_ gg6397228:
wyznaczenie H ze wzoru na objetosc−−> V jest podane , wiec wstawiamy liczbe tam
22 lis 20:43
sushi_ gg6397228:
symbole π sa nad ekranem piszacym, wiec je stosujemy po PI bardzo psuje obraz
22 lis 20:43
Aralka:
330cm3
−−−−−−−−−−− = h
π r2
22 lis 20:56
sushi_ gg6397228:
jednostki nie ja potrzebne
kliknij po wiecej przykladow tak jest pokazane jak sie robi ulamek i inne ciekawe rzeczy
podstawiamy to wzoru na pole calkowite za h to co wyliczylas
22 lis 21:02
22 lis 21:12
22 lis 21:12
sushi_ gg6397228:
przeciez pole podstawy to
πr2 gdzie to jest

?
22 lis 21:14
Aralka: Juz poprawiam, chwilka
22 lis 21:15
Aralka: Juz poprawiam, chwilka
22 lis 21:15
sushi_ gg6397228:
i jak to mozliwe ze jedno π nagle sobie wyparowało z licznika dla pola bocznego
22 lis 21:16
Aralka: Jeszcez raz
V= πr2 * h
P= 2 * πr
2 +2 π r * h
h=330
| | 330 | |
P = 2 * πr2 + 2πr * |
| |
| | πr2 | |
Poprawnie? Jezeli tak to co dalej?
22 lis 21:25
sushi_ gg6397228:
a gdzie sie podzialo
π co stalo w drugiej linijce od dolu (wzor) a potem juz go nie ma
22 lis 21:31
Aralka: Nie widze, mozesz napisac?
22 lis 21:32
sushi_ gg6397228:
| | 330 | |
P= 2*π*r*r + 2 π r* |
| |
| | π*r*r | |
22 lis 21:33
Aralka: Przeciez napisalam! To co dalej?
22 lis 21:35
sushi_ gg6397228:
w nastepnej linijce tego nie ma
22 lis 21:37
Aralka: Aaaaaaaaaa juz wiem, masz racje, to samo R jest do kwadratu. Super dizęki. Co teraz?
22 lis 21:37
sushi_ gg6397228:
zapisujemy jeszcze raz wszystko porzadnie, co mozna to skracamy
22 lis 21:38
sushi_ gg6397228:
tak dlugo to liczysz

1. liczymy teraz pochodna
2. P' =0 obliczamy r
1, r
2,
3. rysujemy wykres pochodna
4. zmiana znaku
− na
+ oznacza ze dany punkt jest minimum
22 lis 22:10
Aralka: | | 330 | |
P= 2*π*r*r + 2 π r * |
| |
| | πrr | |
| | 330 | |
P= 2*π*r*r + 2 π * |
| |
| | πr | |
22 lis 22:12
sushi_ gg6397228:
przeciez sie π skroci
22 lis 22:14
22 lis 22:19
sushi_ gg6397228:
liczymy pochodna
22 lis 22:22
Aralka: jesteś jeszcze>?
22 lis 23:00
Aralka: | | −1 | |
P'= 2 * 2 π * r + 660 |
| |
| | r2 | |
22 lis 23:03