ciag arytm
ciagnik: Szosty wyraz ciagu arytmetycznego wynosi 0. Oblicz S
11

Dziekuje!
18 mar 19:42
Mickej: hmmm a
6=0 bardzo istotna dana w takim zadaniu dobrze że mamy jeszcze jakąś inna
porachowałem w głowie i wyszło mi że
S
11=12438712386949872364872348234723784 dobrze

?
przepisz jeszcze raz treść zadania bo czegoś brakuje
18 mar 19:45
ciagnik: a
6=0 S
11=?
S
n=(a
1+a
n)*n /2
S
11=(a
1+a
11)*11 /2
S
11=0
nie rozumiem dlaczego tak i jakie wartosci podstawiono pod wzor S
11
mogłby mi ktos wytlumaczyc?

bylabym wdzieczna
18 mar 19:46
ciagnik: wlasnie tak brzmi zadanie.. tylko zrobilam blad..bo wszedzie gdzie jest S11 powinno byc
S11
18 mar 19:47
Bogdan:
Rozwiązuję
18 mar 19:49
Bogdan:
r - stała różnica ciągu arytmetycznego
a1 = -5r
a2 = -4r
a3 = -3r
a4 = -2r
a5 = -r
a6 = 0
a7 = +r
a8 = +2r
a9 = +3r
a10 = +4r
a11 = +5r
+ ----------------
S11 = 0
18 mar 19:54
jak to zrobic: Ahaaa..
A jak oni skorzystali podstawiajac pod wzor?
ale Twoj sposob rozumiem..
18 mar 19:57
jak to zrobic jak zrozumiec jak ..:): Hmm..
18 mar 19:57
jak to zrobic jak zrozumiec jak ..:): ale jak to..wykombinowales to? mnie podstawiajac a1 pod wzor ogolny na wyraz ciagu nie
wychodzi -5r
18 mar 20:00
ja: S6=
18 mar 20:18
Mickej: a5=a6-r a
a6=0
18 mar 20:19
ja:
S1=0
S2=0
S3=0
S4=0
..........
S11=0
18 mar 20:29
ja:
S1=0
S2=0
S3=0
S4=0
..........
S11=0
18 mar 20:29
Mickej: ja nie koniecznie tak jak napisałeś jest bo np s1 może być równa -5 czy ile tam chce
18 mar 20:32
Bogdan:
Nie zawsze trzeba stosować gotowe szablony i wzory, warto używać zdrowego
rozsądku tak, jak w tym przykładzie.
Jeśli szósty wyraz ciągu arytmetycznego o stalej róznicy r jest równy pewnej liczbie,
to poprzedni wyraz tego ciągu a5 jest zmniejszony o r, a następny a7 zwiększony o r,
itd.
18 mar 20:33
ja:
napisał(am)
S1=a1 tylko i wyłącznie policz se
18 mar 20:39
Bogdan:
Do ja:
Podaleś błędnie:
S1=0
S2=0
S3=0
S4=0
..........
S11=0
Nie wynika to z treści zadania.
S1 = -5r, S2 = a1 + a2 = -5r - 4r = -9r, S3 = -12r,
Jeśli np. r = 7, to S1 = -35, S2 = -63, S3 = -84.
Natomiast z treści zadania można wywnioskować, że S11 = 0
18 mar 22:29
Bogdan:
S11 = 0
18 mar 22:30