dane sa dwa kolejne wierzcholki kwadratu A = (4,-2), B = (-6,-4). wyznasz wspolr
Olcia: dane sa dwa kolejne wierzcholki kwadratu A = (4,−2), B = (−6,−4). wyznasz wspolrzedne
wierzcholka D tego kwadratu, jesli wiadomo, ze nalezy on do I cwiartki ukladu wspolrzednych
22 lis 18:01
Eta:

Wektory AB i AD są prostopadłe i mają te same długości
→ →
AB=[−10,−2] AD=[ x
D−4, y
D+2]
to z warunku prostopadłości −10*2+(−2)*(−10)=0 lub −10*(−2)+(−2)*10=0
czyli
→
AD=[2, −10] lub AD=[ −2, 10]
to: x
D−4=2 i y
D+2=−10 lub x
D−4= −2 i y
D+2= 10
x
D= 6 i y
D= −12 lub x
D= 2 i y
D= 8
odp:
D(2, 8) € I ćw. ( co też widać na "obrazku"
22 lis 18:33
etka: jak obliczylas wektor AD ?
20 mar 00:16
etka: DOBRA WIDZE ZMIANA ZNAKU ORAZ ZAMIANA MIEJSC POZDRAWIAM
20 mar 00:17
Eta:
20 mar 00:19
etka: jak zadanie by sie zmieniło gdyby były dane że są naprzemianległe chyba ciezko bYŁO By
skorzystac z iloczynu skalarnego ?
20 mar 00:23
5-latek: jesli bys mial/la dane dwa punkty kwdratu ktore sa naprzeminlegle np A i C to przeciez to
jest przekatna kwadratu
Przekatne kwadratu przecinaja sie pod kątem 90 stopni i polowia sie
To juz nie ejst problem wyznaczyc pozostale dwa boki kwadratu
20 mar 07:11