funkcja kwadratowa
aleksis: Suma przedziałów (−∞;−2> i <5;+∞) jest zbiorem wszystkich argumentow, dla ktorych funkcja
f(x)=5x2 +bx +c przyjmuje wartosci nieujemne. Wobec tego funkcja f okreslona jest wzorem?
22 lis 17:57
Eli: wartości nieujemne czyli dodatnie. jest to funkcja kwadratowa zatem −2 i 5 to pierwiastki.
Skoro są to pierwiastki to mamy uklad rownan:
0=5*(−2)2+(−2)b+c
0=5*52+5b+c
22 lis 18:14
aleksis: czyli jak mam takie odpowiedzi to ktora
a.f(x)=−5(x−2)(x+5)
b.f(x)=−5(x+2)(x−5)
c.f(x)=5(x−2)(x+5)
d.f(x)=5(x+2)(x−5)
22 lis 18:27
Eli: d
22 lis 19:27