ze zbioru Z = {1,2,3, ..., 2012} wylosowano jedna liczbe. zdarzenie A oznacza pr
Olcia: ze zbioru Z = {1,2,3, ..., 2012} wylosowano jedna liczbe. zdarzenie A oznacza
prawdopodobienstwo wylosowania liczby parzystej, zdarzenie B oznacza prawdopodobienstwo
wylosowania liczby podzielnej przez 23. oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia A U B.
22 lis 17:44
Grześ: Tak więc liczymy najpierw zbiory zdarzeń:
| | 1006 | |
A={2,4,6,8...,2012} |A|=1006 P(A)= |
| |
| | 2012 | |
| | 87 | |
B={23,46,69,...2001} |B|=87 P(B)= |
| |
| | 2012 | |
A liczb jednocześnie podzielnych przez 2 i 23 jest:
| | 43 | |
A∩B={46,92,...1978} |A∩B|=43 P(A∩B)= |
| |
| | 2012 | |
Teraz ze wzoru korzystamy:
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B), podstawiamy:
| | 1006 | | 87 | | 43 | | 1050 | | 525 | |
P(AUB)= |
| + |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 2012 | | 2012 | | 2012 | | 2012 | | 1006 | |
22 lis 17:51
Olcia: dziekuje
22 lis 17:58
Ann: Jak ci wyszło
A∩B={46,92,...1978} |A∩B|=43 ? Da sie to jakos policzyć ? czy trzeba wypisywać te liczby ?
2 maj 14:23
Janek191:
Do Ann :
2012 : 46 ≈ 43,74
46 mieści się w 2012 43 razy
46* 43 = 1978
2 maj 15:57