pilne
Angelika: Rozwiąż nierówność: x3+3x2+2x−6<0
22 lis 17:17
Kasia: zastosuj grupowanie wyrazów, wyznacz miejsca zerowe, zaznacz na osi, i sprawdź gdzie funkcja
ta funkcja przyjmuje wartosci mniejsze od 0 ( pamietaj,ze funkcje ta ma ramiona skierowane w
góre, ponieważ a, współczynnik jest większe od 0, tutaj wynosi 1 )
22 lis 17:21
kiki: x3+6x+2x−6<0 /+6
11x<6 /:11
x< 6/11 (ułamek)
22 lis 17:24
rumpek: na pewno tam jest −6? a nie +6?
22 lis 17:26
Pol: Kiki ,chyba Angelika miała na myśli
x3+3x2+2x−6<0
22 lis 17:37
Pol:
x(x
2+3x+2)<6
Δ=b
2−4ac=9−8=1
teraz x1 i x2 lub jak inni wolą a1 lub a2
22 lis 17:40