Wyznacz równanie prostej prostopadłej o równaniu −3x + 4y −7 = 0 przechodzącej p
Olcia: Wyznacz równanie prostej prostopadłej o równaniu −3x + 4y −7 = 0 przechodzącej przez punkt A =
(3, −5).
22 lis 17:13
dero2005:
Ax + By + C = 0
−3x + 4y − 7 = 0 → równanie ogólne prostej
y = ax + b
y =
34x +
74 → równanie kierunkowe prostej
a =
34
warunek prostopadłości
wzór na równanie prostej przechodzącej przez punkt A
y
1 = a
1(x − x
A) + y
A = −
43(x − 3) −5 =
43x + 4 − 5 =
43x − 1
22 lis 17:47
Olcia: dziekuje
22 lis 17:52