naczynie w kształcie stożka
Amelkaa: Naczynie w kształcie stożka jest napełnione wodą do połowy wysokości. Ile jeszcze litrów wody
należy dolać, aby naczynie wypełnić w całości? Wynik podaj z dokładnością do 1l.
22 lis 17:07
dero2005:
jakie wymiary ma to naczynie ?
22 lis 17:49
Amelkaa:

m
22 lis 18:46
dero2005:

pytanie pierwsze − ile wody zmieści się w całym naczyniu ?
V =
13πr
2*h =
13π*2
2*10 = 41,867 dm
3
pytanie drugie − ile wody wlano do połowy wysokości naczynia ?
V
1 =
13π*r
12*h
1 =
13π*1
2*5 = 5,233 dm
3
ile wody należy dolać ?
V − V
1 = 41,867 − 5,233 = 36,634 = 37 dm
3 [litrów]
22 lis 20:29
Amelkaa: dziekuję bardzo
23 lis 17:28