Dlaczego?!
noob: wytłumaczcie mi dlaczego jest:
|
√2 − 3| = −(
√2 −3)

skad bierze sie ten minus przed nawiasem?
22 lis 17:03
sd: jesli pod wartoscią bezwględna jest wyrażenie o znaku ujemnym zmieniamy jego znak na dodatni.
22 lis 17:05
Kasia: ponieważ √2 w przybliżeniu to 1,.... więc gdy odejmiemy √2 od 3 to otrzymamy na pewno
liczbę ujemną, wtedy moduł wygląda tak I a I = −a
jeśli a > 0 , to I a I = a
natomiast jeśli a <0 , to I a I = − a
22 lis 17:07
noob: dalej nie czaje
22 lis 17:07
sd: |5−2|= |3|= 3 bo z liczbą dodatnią wartość bezwględna nic nie "robi"
|2−5| =|−3| = − (−3)=3 bo ujemne "zamienia" na dodatnie .
Ogólnie wartość bezwględna daje albo zero albo coś dodatniego dlatego zmieniasz znaki w twoim
przykładzie:
Zauważ że √2−3 jest ujemne więc musisz zmienić znaki aby to co wyjdzie było dodatnie .
22 lis 17:08
ilka: oblicz sobie na kalkulatorze pierwiastek z 2 i od tego odejmij 3 jak wyjdzie ci wynik dodatni
to przepisujesz bez zmian jezeli wynik ujemny to przepisujesz wyrażenie poprzedzone minusem
22 lis 17:08
noob: skad ten minus
pamietam ze wartosc bezwzgledna zawsze nie byla rowna −cos tam tylko zawsze na plus
22 lis 17:09
sd: inaczej:
| wyrażenie | = wyrażenie jeśli wyrażenie≥0(nieujemne)
| wyrażenie | = −(wyrażenie) jeśli wyrażenie<0(ujemne)
22 lis 17:10
noob: ale skad ten minus tam sie bierze?
22 lis 17:11
ilka: √2 = 1,4142135
1,4142135 −3 = − 1,5857865 wyszedł wynik ujemny wiec wyrażenie przepisujesz z poprzedzonym
minusem na początku
22 lis 17:11
noob: wiem juz o co chodzi ale tego nie rozumiem
musze sczaic dlaczego tak jest
22 lis 17:11
Kasia: tak już jest i koniec, trzeba zapamiętać te dwa przypadki
22 lis 17:11
sd: | 2− 5| = 2−5 <−−−−−−−−−−−−− tak nie mozna napisać bo nie może wyjść ujemna liczba z wartości
bezwględnej
|2−5| = − (2−5) <−−−−−−−−−−−−−−−−− dorzucamy minus aby własnie zmienić na liczbę dodatnią
22 lis 17:12
noob: sd dziekuje najlepiej mi wytlumaczylas

lofciam
22 lis 17:14
noob: sd dziekuje najlepiej mi wytlumaczylas

lofciam
22 lis 17:14
noob: a mozecie rozwizac to?
|3−√2| − |√2+1.3|=...
rozwiazalem ale zalapac czy to dobrze jest
22 lis 17:17
basia: 32xkw+4
22 lis 17:39
basia: proszę o pochodną tej funkcji
22 lis 17:39
Mila: Wartość bezwzględna liczby to jej odległość od zera na osi liczbowej, zatem dodatnia liczba.
22 lis 21:02