cc
pomocyyy5:(:( jak zrobic??: Przyjmijmy, ze liczbe ludnosci Polski w latach 1960-1970 moxna obliczyc ze wzoru l=b*at,
gdzie a i b sa stakymi a t oznacza czas .korzystajac z danych z tabelki
ludnosc polski
1962 1964
30,5 mln 31,3 mln
oblicz wartosc a i b , oszacuj jaka bylaby liczba mieszkancow Polski w 1999 roku,
zgodnie z tym modelem , porownaj wynik z rzeczywista liczba ludnosci polski z roku 1999,
ktora wyniosla 38,6mln
18 mar 19:37
Basia:
a jakie jest t0 ? jeżeli 1962 to
30,5*106 = b*a0
31,3*106 = b*a2
b = 30,5*106
a2 = 313/305
z tego trzeba policzyć a (na kalkulatorze)
I = b*a1999 - 1962 = b*a37
dość obłędne rachunki ale wykonalne
18 mar 19:44
pomocyyy: i to jest cale zadanie?

bo wlasnie sie musze tego zadania nauczyc na jutro i chcialabym
cale zalapac:(
18 mar 19:50
Basia: całe
18 mar 19:55
pomocyyy: dziekuje bardzo
18 mar 19:56