funkcja kwadratowa
aleksis: Najmniejszą wartość funkca f(x)=5x2 +bx + c przyjmuje dla argumentu 3 i wartość ta jest równa
4. Wobec tego funkcja f określona jest wzorem?
22 lis 16:53
tomq: p=−b/2a
3=−b/10
30=−b
b=−30
f(x)=5x2+bx+c
f(3)=45+3b+c
4=45+3b+c
3b+c=−41
−90+c=−41
c=49
f(x)=5x2−30x+49
sprawdzenie
p=30/10=3
f(3)=45−90+49=4
22 lis 16:57
aleksis: a jeśli odpowiedzi są takie to ktora bedzie odpowiedz:
A.f(x)=5(x−3)2−4
B.f(x)=5(x−3)2+4
C.f(x)=5(x+3)2−4
D.f(x)=5(x+3)2+4
22 lis 17:09
Makato ♡: Odpowiedz B ponieważ f (x)=5 (x−3)2 +4 = 5x2 30x+49
29 gru 12:10