Rozwiąż nierówność -9x^2 - 6x - 1 ≥ 0.
Olcia: Rozwiąż nierówność −9x2 − 6x − 1 ≥ 0.
22 lis 16:51
Kasia: pomagam
22 lis 16:54
Wiktoria: oblicz Δ
22 lis 16:54
Olcia: obliczylam i wyszlo mi 0 a ma mi wyjsc jakies x0 = −13
22 lis 17:03
Kasia:

−9x
2 − 6x − 1 ≥ 0
Δ = (−6)
2 − 4*(−9) * (−1) = 36 − 36 =0
| | −(−6) | | 6 | | 1 | |
x1 = |
| = |
| = − |
|
|
| | 2*(−9) | | −18 | | 3 | |
teraz mając miejsce zerowe, rysuje wykres, ale określić gdzie jest ta funkcja większa lub równa
0.
wiem, że nie wygląda zbytnio jak parabola, ale lepiej nie umiem tutaj narysować
| | 1 | |
mamy teraz określić kiedy to − |
| ≥ 0
|
| | 3 | |
22 lis 17:03
Olcia: dziekuje
22 lis 17:07