oblicz sume dziesieciu poczatkowych wyrazow ciagu
kinga: drugi wyraz ciagu arytmetycznego jest rowny 3, a szosty 15 .oblicz sume dziesieciu poczatkowych
wyrazow tego ciagu
22 lis 16:46
Kasia: mamy układ równań
a1 + r = 3
a1 + 5r = 15
z tego wyliczysz a1 oraz r , masz n = 10 (bo masz do wyliczenia sume dzięsięciu początkowych
wyrazów), podstawiasz do wzoru na sume początkowych wyrazów i gotowe : )
22 lis 16:53
tomq: 15=a1+5r
3=a1+r
odejmujemy
12=4r
r=3
a10=a1+9r=0+9r=27
a1=0
S10=27*5=135
22 lis 16:53