Witam ... mam prośbę o poprawne rozpisanie i rozwiazanie tego zadania
scorpion: Witam ... mam prośbę o poprawne rozpisanie i rozwiazanie tego zadania
(8)−1 * 164
22 lis 16:17
Agatka: 1/8 * 2 do potęgi 3 do potęgi 4=1/2 do potęgi 3 * 2 do potęgi 12= 1/2 do potęgi 3 * 1/2 do
potęgi −12= 1/2 do potęgi −9= 2 do potęgi 9
22 lis 17:01
scorpion: | | 1 | |
Jakoś to rozwiązanie wogole nie pasuje do mich poczynań. Skąd ta |
| * 23 zaraz na |
| | 8 | |
początku ?
22 lis 17:11
Kasia: już tłumacze jak zrobić
22 lis 17:22
Kasia: (8)−1 * 164 = (23)−1 * (24)4 = 2−3 * 216 = 2(−3+16} = 213
22 lis 17:25
rumpek:
(8)−1 * 164
24 = 16
(24)4 = 216
23 = 8
(23)−1 = 2−3
2−3 + 16 = 213
22 lis 17:25
Kasia: rumpek , wyprzedziłam Cie
22 lis 17:27
rumpek: oj tam oj tam
22 lis 17:28
scorpion: Oooooo to rozwązanie jest Cool !

Dzięki wielkie glowy matematyki !
22 lis 17:59