prosze o rozw.
anka: Prosze o rozwiązanie tych dwoch zadan, z gory dziekuje

zad.1
Wspólnym pierwiastkiem wielomianów w(x)=x
20+x
10+x
2+x−4 i p(x)=x(x−2)(x
2−1) jest liczba ?
zad.2
wielomian w(x)=(9x
2−8)(2x
2−x−10) zapisz w postaci iloczynu czterech wielomianów pierwszego
stopnia
22 lis 16:15
tomq: sprawdzasz.. dla jakich pierwiastków p(x) wielomian w(x) ma taki sam pierwiastek, a więc..
sprawdzasz np. dla 1,−1,2,0... co wynika z p(x)... okazuje się, że tylko 1 jest pierwiastkiem
wielomianu w(x) bo
w(1)=0
2. (3x−2
√2){3x+2
√2) (x+2)(x−2,5)
delta= 1−4*−20=81
√delta=9
22 lis 16:48
Kasia: zad. 1
wystarczy ze przyrownasz oba wielomany, a następnie wyliczysz pierwiastek.
zad. 2
co do pierwszego nawiasu użyj wzoru skróconego mnożenia (a−b)(a+b) = a
2 − b
2 , a w drugim
nawiasie wylicz Δ, wyznacz miejsca zerowe i zapisz tą funkcje w postaci ilocznowej
a(x−x
1)(x−x
2)
poradzisz sobie?
22 lis 16:50
Kasia: postaci iloczynowej*
22 lis 16:51