Wyznacz równanie prostej prostopadłej o równaniu -3x + 4y -7 = 0 przechodzącej p
Olcia: Wyznacz równanie prostej prostopadłej o równaniu −3x + 4y −7 = 0 przechodzącej przez punkt A =
(3, −5).
22 lis 16:05
monia: musisz sprowadzić postać ogólną do kierunkowej, a następnie równanie prostej prostopadłej
zmienic znak przy współczynniku a go odwrócić. Potem pod x i y podkladasz wspolrzedne i po
zadaniu
22 lis 19:10
22 lis 19:16
monia: jesli zmienialas znak i odwrociłaś,to postac ogolna to y=ax+b. pod x podstawiasz 3 , a pod y
−5. piszesz to rownanie i to co przeksztalcilas i wyliczasz a i b. potem piszesz ze np
y'=(wyliczone a)x+wyliczone b i koniec
22 lis 19:21
Qba: twoja nowa prosta: y = ax + b
z warunku prostopadłości: a = −(1/a0) = −(1/(3/4)) = −4/3
y = −(4/3)x + b
przechodzi przez (3, −5):
−5 = −(4/3)*3 + b
b = −1
y = −(4/3) −1
22 lis 19:21
mamba: jak to zrobic ? tez chce wiedziec
22 lis 19:21
ol.: wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y= −2x+4 przecinającej oś OX w
punkcie o odciętej 4.
10 mar 17:53