walec
Dominika: Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest prostokatem , ktorego przekatna ma dł.√3
i tworzy z dłuzszym bokiem kąt o mierze 300 .Oblicz pole powierzchni bocznej oraz
objetość walce.Bardzooooooooo prosze niech ktos mi to rozwiąże bo nie mam pojecia jak
to zrobic dziekuje z góry
18 mar 19:30
Dominika: tu ma byc kąt o mirze 30 stopni prosze niech ktos mi to rozwiaze
18 mar 19:33
Eta:
Pomagam
18 mar 19:38
18 mar 19:41
Dominika: ojej dzieki
18 mar 19:41
Eta:
narysuj ten prostokąt , zaznacz przekątną
dłuższy bok ma długość 2πr ( bo to długość obwodu podst. walca
krótszy to H -- wysokość tego walca
kąt 39o ( między d i 2πr gdzie d= √3
z fiunkcji sin 30o = H/ d gdzie sin30o = 1/2
wyliczamy długość H bo d= √3
podstaw i oblicz H
podobnie teraz:
z f. cos30o = 2πr / d cos30 = √3 / 2 d = √3
podstaw i oblicz r
Pb = 2πr*H policz już dasz radę
Powodzenia!
18 mar 19:46
Eta:
Dominiko! nie dziękuj aż tak , bo zostawiłam Ci obliczenia
18 mar 19:47
Dominika: 
18 mar 19:49
Eta: Śliczne ! Dziękuję
18 mar 19:51