matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że ciąg o wzorze ogólnym a_n = -4 + np{13} jest arytmetyczny.
Olcia:
Wykaż, że ciąg o wzorze ogólnym a
n
= −4 + n
√
13
jest arytmetyczny.
22 lis 15:57
M:
2 mar 16:47
M:
2 lip 14:41
:
a
n
=4+
√
13
+(n−1)
√
13
a
1
=4+
√
13
i r=
√
13
2 lip 15:25