trygonometria
Stokrotka: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) = x2 + 3x + 3 sinα , gdzie α jest kątem ostrym.
Wyznacz przybliżoną miarę kąta α , tak aby ta funkcja miała tylko jedno miejsce zerowe.
22 lis 15:11
Stokrotka: da mi ktos jakies wskazówki?
22 lis 15:18
zosia: Oblicz Δ
jedno miejsce zerowe, gdy Δ=0
22 lis 15:20
Stokrotka: okej sprobuje
22 lis 15:21
Stokrotka: | | 3 | |
wyszło mi sinα= |
| i co dalej? |
| | 4 | |
22 lis 15:22
zosia: Oblicz α z tablic, kalkulatorem
22 lis 15:25
Stokrotka: czyli 41o tak?
22 lis 15:27
Stokrotka: czy 49?
22 lis 15:28
zosia: 48,590377890729140661519497813074≈49
22 lis 15:33