dziedzina wyrażenia wymiernegp
karinka: wyznacz dziedzine :
x3−52−2x+10
dziękuje
22 lis 14:58
karinka: tam powinno być 5x2 nie 52.
dziękuje again
22 lis 15:01
o: czy przy 52 nie barkuje x?
22 lis 15:02
o: ok
22 lis 15:03
o: x3−5x2−2x+10=0
x2(x−5)−2(x−5)=0
(x2−2)(x−5)=0
x2−2=0 i x−5=0
x2=2 i x=5
x2=+/−√2
odp D: R/{5,+/−√2}
22 lis 15:07
o: albo odp x ∊ R/ i to samo co napisałam
wydaje mi sie ze jest ok
22 lis 15:10
zosia: Według mnie dziedzina to zbiór liczb rzeczywistych, bo nie ma mianownika, pierwiastka i innych
ograniczeń
22 lis 15:13