równania
gos: Lizby x1 i x2 są rozwiązaniami równania x2 + 10x − 24 = 0 i x1<x2.
Oblicz 2*x1 + x2.
POMOZCIE bo mi nie wychodzi!
22 lis 14:43
sushi_ gg6397228:
policz Δ, x1 i x2
22 lis 14:47
gos: policzylam i mi nie wychodzi. jest inaczej niz w odpowiedziach
22 lis 14:49
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje wyliczenia
22 lis 14:50
gos: Δ = 100− 4* (−24) = 100−94=4
x1 = −10−2/2 = −12/2 = −6
x2 = −10+2/2 = −8/2 = −4
22 lis 14:52
sushi_ gg6397228:
zonk
Δ= 100 + 96=...
22 lis 14:54
Wiktoria: blad w obliczeniach powinno byc Δ=100+96
22 lis 14:54
gos: ok. dzieki! ! ! Ogólnie wyszło mi ze to równa sie −22 i jest dobrze : )
22 lis 14:58