funkcja, wykres, wartość bezwzględna
madamme: Sporządź wykres y = (1/2)
x + |x|. Podaj liczbę rozwiązań (1/2)
x + |x|= m w zależności od
m.
Proszę o pomoc w narysowaniu, bo później z parametrem CHYBA sobie poradzę...
22 lis 14:41
ICSP: | | 1 | | 1 | |
Dla x≥0 otrzymujesz wykres |
| )x+x = |
| x. |
| | 2 | | 4 | |
Dla x mniejszego o 0 otrzymujesz wykres {1}{2}
0 = 1 . Teraz rysuj. Pamietaj o odpowiednich
przedzialach.
22 lis 14:59
madamme: a skąd tam się wzięła ta 1/4?
22 lis 15:28
22 lis 15:41
madamme: ok, racja, moja nieuwaga.

czy zatem dobrze wyznaczyłam przedziały:
m ∊ ( −
∞, 0> 0 rozwiązań
m ∊(1,
∞) 0 rozwiązań
m ∊ (0, 1) 1 rozwiązanie
dla m= 1 nieskończenie wiele rozwiązań
mógłby ktoś sprawdzić?
22 lis 15:53
madamme: ?
22 lis 17:11