funkcja
dorcia: Funkcja kwadratowa g okreslona jest wzorem g(x)=x2−4. Aby wykres tej funkcji miał dokładnie
jeden punkt wspolny z prosta y=2, nalezy go przesunac o ?
22 lis 14:02
sushi_ gg6397228:
narysuj wykres g(x), zrob prosta y=2 i podnos do gory wykres o ... jednostek, az bedzie jeden
punkt wspolny krzywej z prosta y=2
22 lis 14:46
asia: narysuj wykres y= x2−4 wyliczając metodą podstawiania:
dla y=0 x1=.... x2=.....
dla x=0 y=.....
a następnie prostą y=2. Wierzchołek y= x2−4 ma współrzędne (x=0,y=−4) a więc wykres trzeba
przesunąć w górę o 6 jednostek
22 lis 14:50