narysuj wykres funkcji podaj zbiór wartośći oraz równania asymptot funkcji
zosiaa20: | | 2 | |
Narysuj wykres funkcji y= |
| −2 |
| | x+1 | |
Podaj zbiór wartości oraz równania asymptot funkcji
22 lis 13:31
22 lis 13:32
zosiaa20: i co mam z tym zrobić ?
22 lis 14:29
Wiktoria: narysuj wykres funkcji y=2x i przesun go o wektor [−1,−2] i bedziesz miala gotowy wykres
22 lis 14:34
zosia: Obok wzoru funkcji jest znaczek na niebiesko, kliknij tam jest wyjaśnione
22 lis 14:35
zosiaa20: który niebieski mam kliknąć?
22 lis 14:38
zosiaa20: | | 2 | |
a jak wyliczyłaś to y= |
| |
| | x | |
22 lis 14:39
Wiktoria: najlepiej ten ktory jest podobny do twojej funkcji czyli y=2x+3−1
22 lis 14:40
zosiaa20: i ten wykres będzie pasował?
22 lis 15:02
Wiktoria: nie bedzie identyczny jak twoj. zrob swoj przyklad wzorujac sie na tym przykladzie
y=2x+3−1
22 lis 15:05
zosiaa20: na tym przykładzie jest że wektor przesuwam o 3 w lewo i jeden w dół, a ja będę przesuwać o 2 w
lewo i jeden w dół?
22 lis 15:08
Wiktoria: nie ty bedziesz przesuwać o 1 w lewo i 2 w dol
22 lis 15:12
zosiaa20: a liczby z tej tabeli mogą być takie same?
22 lis 15:14
Wiktoria: w tym wypadku tak
22 lis 15:15
zosiaa20: ok dziękuje
22 lis 15:16
zosiaa20: a powiesz mi tylko które to asymptota?
22 lis 15:27
Wiktoria: musisz przesunąć os x i y tak samo jak przesunelas wykres o [−1,−2] czyli o 1 w lewo i 2 w dol
i powstana ci asymptoty
22 lis 15:30
zosiaa20: no czyli to już zrobiłam i przesunełam a asymptoty to które to?
22 lis 15:31
Wiktoria: to te osie co przesunelas
22 lis 15:32
Wiktoria: nie pomyl z wykresem
22 lis 15:32
zosiaa20: czyli to będzie OY= −1 a OX= −2 ?
22 lis 15:34
Wiktoria: tak
22 lis 15:37
zosiaa20: Dzięki
22 lis 15:38
zxz: f(x)=2x−1/x−1
5 sty 20:35