wyznacz dziedzinę funkcji
zosiaa20: | | x2−7x+10 | |
f(x)= |
| |
| | x3−3x2−4x+12 | |
22 lis 13:28
ICSP: x3 − 3x2 − 4x + 12 ≠ 0
najpierw sprawdx kiedy x3 − 3x2 − 4x + 12 = 0 wyjdą ci pierwiastki x1 = ...
D : x ∊ R\{x1,..}
22 lis 13:29
zosiaa20: a jak mam sprawdzić to?podaj przykład
22 lis 13:36
ICSP: umiesz rozwiązać równanie:
x3 − 3x2 − 4x + 12 ?
22 lis 13:37
zosiaa20: nie
22 lis 13:38
22 lis 13:39
zosiaa20: ok spróbuje
22 lis 13:40
zosiaa20: W(x) x3−3x2−4x+12
W(x) x2(x−3)−4(x+3) i dalej nie wiem
22 lis 13:50
ICSP: robisz taki sam błąd jak ja na początku robiłem

możesz wymnożyć drugi nawias?
tzn
−4(x+3)
22 lis 13:51
Wiktoria: źle napisałaś znaki w nawiasie powinno być x2(x−3)−4(x−3) czyli (x2−4)(x−3) i teraz wypisz
pierwiastki
22 lis 13:52
zosiaa20: to będzie −4x−12

aa czyli pomyliłam znak tak ?
22 lis 13:53
Wiktoria: tak
22 lis 13:54
zosiaa20: ale powiedz mi tylko jak zrobiłaś to (x2−4) (x−3) skad to wziełas?
22 lis 13:55
Wiktoria: x2(x−3)−4(x−3) <−−z tej postaci x−3 spisujesz jako jeden nawias i dwie pozostale liczby łaczysz
w drugi nawias
22 lis 13:57
Wiktoria: x2(x−3)−4(x−3) <−−z takiej postaci pomylka tam wyzej
22 lis 13:58
zosiaa20: aha rozumiem. już wypisałam to będzie x1=4 a x2=3 ?
22 lis 13:59
Wiktoria: nawias (x2−4) rozpisz jescze wg wzoru skróconego mnozenia czyli (x−2)(x+2) i dopiero teraz
wypisz pierwiastki
22 lis 14:01
zosiaa20: to jesli skończyłam na tym : W(x) (x2−4) (x−3) to co dalej?
22 lis 14:04
ICSP: x2 − 4 = x2 − 22
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
22 lis 14:06
Wiktoria: znasz wzory skroconego mnozenia? pierwszy nawias rozkladasz jeszce wg tego wzoru, drugi nawias
zostawiasz bez zmian i wypisujesz pierwiastki (3 powinny byc)
22 lis 14:07
zosiaa20: czyli to będzie x2−42=(x−2) (x+2)
22 lis 14:10
Wiktoria: tak
22 lis 14:11
zosiaa20: i co dalej?
22 lis 14:12
zosiaa20: x1=4 x2=2 x3=−2
22 lis 14:13
Wiktoria: piszesz te trzy nawiasy obok siebie i wypisujesz pierwiastki.
22 lis 14:13
Wiktoria: a z kad ci sie wzielo x1=4?
22 lis 14:14
zosiaa20: czyli (x−2)=o (x+2)=0 a ten 3 nawias jaki bedzie?
22 lis 14:16
Wiktoria: tak samo tez przyrownaj sobie do 0 czyli (x−3)=0
22 lis 14:18
zosiaa20: a skad się wzieło (x−3)=0 jak tam jest x2−42 ?
22 lis 14:19
zosiaa20: czyli to będzie x=3 x=2 x=−2 ?
22 lis 14:20
Wiktoria: tak
22 lis 14:21
zosiaa20: i to koniec zadania ?
22 lis 14:22
zosiaa20: a możesz mi tylko powiedzieć skąd Ci się wzięło to (x−3) ?
22 lis 14:23
Wiktoria: tak piszesz tylko jeszcze odp: D:x∊R\{3,2,−2}
22 lis 14:25
zosiaa20: ok dzięki

a odpowiesz mi tylko na te pytanie wyzej ?
22 lis 14:26
Wiktoria: x2(x−3)−4(x−3) <−− majac ta postac 2 takie same nawiasy laczysz w jeden a drugi nawas tworzysz
z polaczenia dwuch wyrazow X2 i −4 i wtedy masz (x−3)(x2−4) potem rozkladasz nawias (x2−4)
na (x−2) i (x+2) i powstaje ci (x−2)(x+2)(x−3)=0
22 lis 14:29
zosiaa20: aa już rozumiem

dzięki
22 lis 14:36