:P
ICSP: Odpowie mi ktoś na kilka pytań?
Nie chodzi o rozwiązywanie zadań tylko pytania.
22 lis 12:37
b.: gdzie sa te pytania?
22 lis 12:47
ICSP: 1. Pytanie :
kiedy mam przykład:
| | π | | π | |
(cos |
| − isin |
| )10 mogeś skorzystać ze wzoru : (cosα) = −(cosα) i później |
| | 4 | | 4 | |
wyciągnąć minus przed nawias?
| | π | | π | |
−(cos |
| + isin |
| )10 dalej to już proste. Problem polega na tym że nie podoba mi |
| | 4 | | 4 | |
się ta postać trygonometryczna. Moduł powinien być zawsze dodatni a tutaj nie jest. To znaczy
że zadanie jest źle, jeśli tka to jak to inaczej zrobić?
Drugie pytanie:
3√(3+4i)3 − co najpierw wykonuje? Pierwiastkowanie czy potęgowanie?
Ostatnie pytanie.
Czy jeżeli zacznę rozwiązywać układ równań metodą eliminacji Gaussa to po rozpoczęciu tez mogę
sobie zmieniać wiersze miejscami czy już nie za bardzo?
22 lis 12:53
Qba: 1. Jak masz to wszystko do dziesiątej potęgi, to
((−a) − b)10 = (−(a + b))10 = (a + b)10
22 lis 13:00
ICSP: znam ten wzorek

Tylko problem jest że to są liczby zespolone i ich postać trygonometryczna. Nie wiem czy tak
można zrobić.
22 lis 13:04
ICSP: chyba że :
| | π | | π | | √2 | | √2 | | 7π | | 7π | |
(cos |
| − isin |
| ) = |
| − |
| i) = (cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
22 lis 13:08
a:
| | π | | π | |
(cos |
| − isin |
| )10 = z |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
|z| = 1 ⇒ √cos2 |
| + sin2 |
| = √1 = 1 |
| | 4 | | 4 | |
| | 7π | | 7π | | 35π | | 35π | |
z10 = cos(10 * |
| ) − isin(10 * |
| ) = cos( |
| ) − isin( |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 35π | | 35π | | π | | π | |
cos( |
| ) − isin( |
| ) = cos(17 * 2π + |
| ) − isin(17 * 2π + |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
cos( |
| ) − isin( |
| ) = −i |
| | 2 | | 2 | |
22 lis 13:15
ICSP: | | 35π | | π | |
hmm ale sin |
| nie jest chyba równy sinusowi z |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
22 lis 13:19
a:
A znasz taki wzór sin(k * 360 + α) = α ? (analogicznie dla cosinusa)
Warto go pamiętać.
22 lis 13:24
ICSP: Znam wzór na okres podstawowy funkcji sinus
| 35π | | 32π + 3π | | 32π | | 3π | | 3π | | 3π | |
| = |
| = |
| + |
| = 16π + |
| = 2 * 8π + |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
22 lis 13:27
ICSP: z drugim mam poważny problem. Nie mogę oszacować liczby rozwiązań. Może mi ktoś powiedzieć czy
jest 1 czy 3?
22 lis 13:45
a:
Trzy
22 lis 13:56
ICSP: czyli jednak x
3 = (3+4i)
3 będzie prawidłowe

Dziękuję bardzo

Wychodzę na kolokwium
22 lis 13:57
hayley: czy mogę się zapytać co studiujesz?
22 lis 14:12
ICSP: Matematyke.
22 lis 14:55
hayley: a mogę zapytać gdzie?
22 lis 15:13
Trivial: nie możesz!
22 lis 15:14
Trivial:
22 lis 15:15
hayley: cicho

gość jest super

chcę wiedzieć
22 lis 15:15
ICSP: Mysle ze jak poszukasz na forum to znaj.dziesz
22 lis 15:42
hayley: i już wiem

więc nici z korków

za daleko
22 lis 15:54