funkcja
Sandra: wyznacz dziedzinę funkcji f
f(x)=
√2x+8
| | 4x2−5 | |
f(x)= |
| |
| | (2x−6)(3x2+9) | |
22 lis 12:29
Qba: ogólna metoda:
to, co w mianowniku ułamka ≠ 0 i to, co pod pierwiastkiem ≥ 0
Zrób któryś przykład, a ja ci powiem, czy dobrze.
22 lis 12:35
jacek:
a]
5x−12≠0
5x≠12
x≠24/10=2,4
x∊R /{24/10}
b]
2x+8>0
2x>−8
x>−4
x∊ (−4, ∞)
c]
2x−6≠0 i 3x2+9≠0 − zawsze dodatni wiec nie trzeba liczyc
x≠3
x∊R /{3}
d]
mianownik ≠0 oraz pierwiastek >0
liczysz delte, wychodzi 0, jeden pierwiastek =2
x∊R {0,2)u(2,}
22 lis 12:50
22 lis 12:51
Qba: jacek, jeden szczegół: wyrażenie pierwiastkowane ≥ 0, a nie >
22 lis 12:54
Qba: Sandra, dobrze
22 lis 12:54
jacek: no tak, mój błąd
22 lis 12:55
Sandra: f(x)=√2x+8
2x+8≥0
2x≥8 /2
x≥4
D=(−∞,4>
22 lis 12:56
Sandra: chyba przy 8 zjadłam −
22 lis 12:58
Qba: tak, x ≥ −4
22 lis 13:02
Qba: ale, skoro x ≥ −4, to x ∊ <−4 , ∞)
22 lis 13:03
Sandra: a co z dziedziną tera będzie <−4,+∞)
22 lis 13:03
Qba: dokładnie
22 lis 13:04
Sandra:
(2x−6) (3x2+9)
2x−6≠0 3x
2+9


2x≠6/2
x≠3
22 lis 13:07
Qba: robisz właściwie to samo:
3x2 + 9 ≠ 0
3x2 ≠ −9
x2 ≠ −3
x ∊ R
(nie ma takiego x∊R, żeby x2 = −3)
22 lis 13:09
Sandra: a co z tym kwadratem przy x tak ma zostać?
22 lis 13:19
Qba: no, nic z nim już nie możesz zrobić
Lewa strona jest zawsze nieujemna, a prawa ujemna, więc równość nie zachodzi nez względu na x.
Dziedziną tej funkcji jest R \ {3}
22 lis 13:21
Sandra: czy w następnym to wzór skróconego mnożenia czy funkcja kwadratowa i obliczyć to deltą?
22 lis 13:29
Sandra: 4x2 −16+16≠0
(x−8)2≠0
x=8
22 lis 13:32
Sandra: oj mój błąd....nie zauważyłam ze tam jest jeszcze 4...
22 lis 13:50
Sandra:
4x2−16x+16≠0
(2x−8)2≠0
2x−8≠0
2x≠8/ 2
x≠4
D:xeR/{4}
22 lis 14:01
Qba: to sie tak nie zwija
4x2−16x+16 = (2x − 4)2 = 4(x2 − 4x + 4) = 4(x − 2)2
22 lis 14:28