funkcja
Sandra: uzupełnij tabelkę
x 1 4
y 2 3 4
22 lis 10:53
Qba: jak chcesz wiedzieć, jaki będzie y, przy znanym x, po prostu wstawiasz liczbę w miejscę. Np.:
x = 1
2/x − 1 = 2/1 − 1 = 1
Jak znasz y, a nie znasz x, musisz liczbę wstawić w miejscu f(x) i rozwiązać równanie. Np.:
y = 2
2 = 2/x − 1
3 = 2/x
x = 2/3
22 lis 11:02
Sandra: co trzeba zrobić aby zlikwidować ułamek
y=2
22 lis 11:19
Qba: ubustronnie:
.. / +1
.. / *x
.. / /3
22 lis 11:27
Sandra: czy
2=2x−1
2=1=2x
3=2x/2
22 lis 11:56
Qba: nie, zobacz (to sa podstawowe metody rozwiązywania równań):
3x = 2 / /3 (podzielic przez 3)
22 lis 12:04
Sandra: 3x=2 / 3
| | 2 | |
x= |
| ale co stało się z tym x po prawej stronie... skrócił się? |
| | 3 | |
22 lis 12:36
Qba: obustronnie mnożysz przez x
3x = 2
22 lis 12:38
Sandra: aaaaaaaaaaa no tak

dziękuje
22 lis 12:43