funkcja
Sandra: narysuj wykres funkcji określonej w zbiorze D.wyznacz zbiór wartości funkcji f, jeśli:
f(x)=x3 +2 D=<−∞,2>
22 lis 10:30
22 lis 11:33
Qba: nie, dla x = −3, f(x) = −7
ZW najłatwiej odczytać z wykresu. Masz już wykres?
22 lis 11:46
Sandra: tak..... tabelkę obliczyłam i naniosłam punkty... po połączeniu wyszła krzywa
x −2 −1 0 1 2
y −6 1 2 3 10
22 lis 12:01
Qba:

powinno ci wyjść cos podobnego do tego
22 lis 12:07
Qba: Jak widzisz, funkcja jest w cełym przedziela rosnąca.
Ale ciebie interesuje tylko przedział (−∞ , 2>
W tym przedziale maksymalną wartością funkcji będzie f(2), a w drugą stronę funkcja "ucieka" do
nieskończoności i nie ma wartości minimalnej.
Spróbuj więc sama wskazać przedział będący zbiorem wartości.
22 lis 12:10
Sandra: wykres mam dobry....czy zbiór wartości może być jednocześnie dziedziną funkcji?
czyli ZW(−∞,2>
22 lis 12:18
Qba: może być nim ten sam przedział, ale trudno powiedzieć, że ZW jest [b]jednocześnie[/b] jej
dziedziną, ponieważ:
Dfunkcji: x ∊ (−∞ , 2>
ZWfunkcji y ∊ (−∞, ..>
Ale, no właśnie, czy maksymalną wartością funkcji w tym przedziale jest 2? Już w tabelce masz
wcześniej wyliczone f(2)...
22 lis 12:25
Sandra: (−
∞,10>

?
22 lis 12:30
Qba: teraz dobrze
22 lis 12:31
Sandra: 
22 lis 12:51