matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zespolone
simr1:
Dobry wieczór
Może ktoś podpowiedzieć, od czego mam zacząć rozwiązywać równanie (a+bi)
3
=1
22 lis 01:11
Godzio:
a
3
− 3ab
2
= 1 3a
2
b − b
3
= 0 a(a
2
− 3b
2
) = 1 −b(b
2
− 3a
2
) = 0 b = 0 lub b
2
− 3a
2
= 0 Dla b = 0 mamy:
− 1 −
√
3
i
− 1 +
√
3
i
a
3
= 1 ⇒ a = 1 lub a =
lub a =
2
2
Rozpatrz teraz drugi przypadek
22 lis 01:44
simr1:
wielkie dzięki
22 lis 01:59