procenty
aga: Znajdź Liczbę wiedząc że liczba o 51% od niej większa jest równa 624
21 lis 23:09
Eta:
x+51%x= 1,51x
1,51*x=624
21 lis 23:39
Eta:
gdyby w zad. było o 50% to
1,5x=624
| | 624 | |
x= |
| = 416 ( wynik bardzo przyjazny)  |
| | 1,5 | |
21 lis 23:41
Jolanta: coś mi nie pasuje
jeżeli coś jest wieksze o iles procent to liczymy tak
| różnica wielkości | |
| *100%= o ile procent większe |
| wielkość mniejsza | |
i wynik z niekończąca sie liczbą po przecinku
21 lis 23:41
Eta:
Przekształć
Jolanto to co napisałaś i otrzymasz: 1,51x= 624
21 lis 23:49
Paweł: Jolanta coś masz źle z tym wynikiem po przecinku

51% = 0,51
100% = 1
(624−x)*100% = 51%*x
(624−x)*1 = 0,51*x
624 − x = 0,51x
624 = 1,51x
x =
6241,51
21 lis 23:52
Jolanta: Jeżeli podzielisz to wychodzi liczba 413,245033....i całe mnóstwo cyfr
Eto zapisałam tak jak uczą w gimnazjum
np zadanie
Ala ma 25zł a Maciek 20zł .a) O ile procent wiecej ma Ala
b)o ile procent mniej ma Maciek
Do autorki zadania
Albo sie pomyiłaś albo wynik wychodzi taki jak napisałam na górze
22 lis 12:09
Bogdan:
| 624 − x | |
| *100% = 51% /:51% |
| x | |
| 624 − x | | 624 | |
| = 0,51 ⇒ 624 − x = 0,51x ⇒ 624 = 1,51x ⇒ x = |
| |
| x | | 51 | |
czyli
Jolanto dokładnie jest to, co przedstawiła
Eta.
Zredagujmy to zadanie w ten sposób: cenę x podwyższono o 51%, cena po podwyżce jest
równa 624 zł. Podaj cenę przed podwyżką.
| | 624 | |
1,51x = 624 ⇒ x = |
| |
| | 1,51 | |
22 lis 12:36
Jolanta: Wiem,że tak jest .Wcale tego nie negowałam.Pisałam w tym samym czasie co Eta , mój post jest za
jej .Piszac,ze coś mi nie pasuje miałam na mysli te 51%. A,że mój post ukazał się za jej to
faktycznie mogło tak wygladac.
22 lis 13:45