za 3 pkt
Mickej: hmm jakaś podpowiedz do takiego równania bo nie bardzo wiem jak sie za nie zabrać a juz
próbowałem rożnych sposobów:(
Rozwiąż równanie
x2+4y2+|x-y+1|=4xy
18 mar 19:19
Basia: x2 - 4xy + 4y2 = (x - 2y)2
wystarczy ?
18 mar 19:24
Bogdan:
x2 - 4xy + 4y2 + |x - y + 1| = 0
(x - 2y)2 + |x - y + 1| = 0
Czy to pomoże?
18 mar 19:27
Basia: Witaj Bogdanie !
Myślę, że i pomoże, i wystarczy.
Czekamy Mickej na odpowiedź.
18 mar 19:29
Bogdan:
Jeszcze wskazówka:
Suma dwóch wyrażeń nieujemnych jest równa 0 tylko wtedy, gdy każdy składników
jest równy 0.
18 mar 19:29
Bogdan:
Witaj Basiu, na wszelki wypadek posłałem naszemu przyjacielowi podpowiedź.
18 mar 19:30
Basia: Poradzi sobie !
Zainteresuj się postem
../forum/11236. Tupet pana Peas alias dde niekiepsko mnie
rozeźlił !
18 mar 19:33
Mickej: możecie mnie zabić ale ja i tak nie wiem jak to zrobić

a do tego co mi
podpowiedzieliście to juz sobie sprowadziłem

ale nie wiem co dalej aaaaaaaaaaaaa chyba
mnie oświeciło

to znaczy że
(x-2y)
2=0 i |x-y+1|=0
czyż tak
18 mar 19:34
Basia: Oczywsiście! Brawo Mickej !
18 mar 19:37
Mickej: JJJJJJeeeeeeeeeeeeeeessssssssttttttttttttttttttttt

fajnie że zajęło mi to tyle
czasu

Dzięki wielkie
18 mar 19:38
Bogdan:
Nie przejmuj się Basiu. Wstawilem tam już swoją uwagę

.
18 mar 19:46
18 mar 19:50