Oblicz wartość funkcji trygonometrycznych
Guts: Bardzo prosiłbym o obliczenie tego wyrażenia:
10 • (sin 30* − 0,2 • cos 30*)
Nie bardzo wiem, jak obliczyć ten nawias. Dokładniej, mam na myśli 0,2 * cos30*
Najlepiej byłoby podać √3 w przybliżeniu, czyli 1,73?
Z tego co pamiętam to wynik ma wyjść w przybliżeniu 3,2.
Czyli najlepiej byłoby najpierw sin30* pomnożyć przez 10, następnie obliczyć wartość 0,2 *
cos30* i pomnożyć przez 10? Oczywiście na koniec odjąć to co trzeba.
Mógłby mi ktoś wyjaśnić jakąś metodę na to?
21 lis 23:01
Jolanta: | | 1 | | 2 | | √3 | | 5 | | √3 | |
10( |
| − |
| * |
| )=10( |
| − |
| )=5−√3= |
| | 2 | | 10 | | 2 | | 10 | | 10 | |
21 lis 23:10
KoreX:
| | 1 | | 2 | | √3 | | 1 | | √3 | |
10( |
| − |
| * |
| ) = 10( |
| − |
| ) = |
| | 2 | | 10 | | 2 | | 2 | | 10 | |
| | 5 | | √3 | | 5−√3 | |
10( |
| − |
| ) = 10( |
| ) = 5−√3 |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
21 lis 23:16