Wpierw rysuneczek
| a | ||
(hm)2 + ( | )2 = (3a)2 | |
| 2 |
| a2 | ||
hm2 + | = 9a2 | |
| 4 |
| a2 | ||
hm2 = 9a2 − | ||
| 4 |
| 36a2 | a2 | |||
hm2 = | − | |||
| 4 | 4 |
| 35a2 | ||
hm2 = | ||
| 4 |
| √35a | ||
hm = | ||
| 2 |
| a | √35a | |||
H2 + ( | )2 = ( | )2 | ||
| 3 | 2 |
| a2 | 35a2 | |||
H2 + | = | |||
| 9 | 4 |
| 35a2 | a2 | |||
H2 = | − | |||
| 4 | 9 |
| 315a2 | 4a2 | |||
H2 = | − | |||
| 36 | 36 |
| 311a2 | ||
H2 = | ||
| 36 |
| √311a | ||
H = | ||
| 6 |
a potem podstawić pod równanie i otrzymasz a.
zaraz "zreperuje"
| 2 | a√3 | 2a√3 | a√3 | ||||
* | = | = | |||||
| 3 | 2 | 6 | 3 |
| a√3 | ||
H2 + ( | )2 = (3a)2 | |
| 3 |
| 3a2 | ||
H2 + | = 9a2 | |
| 9 |
| 3a2 | ||
H2 = 9a2 − | ||
| 9 |
| a2 | ||
H2 = 9a2 − | ||
| 3 |
| 27a2 − a2 | ||
H2 = | ||
| 3 |
| 26a2 | ||
H2 = | ||
| 3 |
| a√26 | √3 | a√78 | ||||
H = | * | = | ||||
| √3 | √3 | 3 |
| a | 1 | a√3 | ||||
Tam gdzie dałem | powinno być: | * | .. | |||
| 3 | 3 | 2 |
Po prostu:
| 1 | 3 | 78 | 1 | |||||
R = | a√3, H2 = 9a2 − | a2 = | a2, H = | a√78 | ||||
| 3 | 9 | 9 | 3 |
| 1 | 1 | |||
2√26 = | * | a2√3 * H / * 4√3 ⇒ 8√78 = a2H | ||
| 3 | 4 |
| 1 | 3 | |||
8√78 = a2 * | a√78 / * | ⇒ a3 = 8*3 ⇒ a = 23√3 | ||
| 3 | √78 |