Logarytm
lucas: Niech log5=a, a log3=b. Liczbę log2745 wyraź w zależnosci od a i b.
Próbowałem 1/3aprzezb wtedy mam log275 i co dalej?
21 lis 22:29
lucas: 1a3b=log275 i co dalej?
21 lis 22:31
rumpek: Masz zrobione w poprzednim temacie.
21 lis 22:32
21 lis 22:32
Basia:
zamiana podstaw
| | log45 | | log(32*5) | |
log2745 = |
| = |
| = ...... |
| | log27 | | log(33) | |
dokończ
21 lis 22:32
lucas: dziękuje

łatwe a ja w nie ta strone robilem zaczynałem od a i b zamiast przekształcac ten
logarytm
21 lis 22:37