graniastosłup
Paweł: Objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego wynosi 432 cm. Oblicz krawędź
podstawy i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa, jeżeli wysokość tej bryły
wynosi 8 cm
a√3
V=6* _______ *h
4
a√3
432=6*_______ *8 <--- skróciłem 4 z 8
4
432=12a√3//12
36=a√3//√3
36 √3
_____ * ______ = 36√3
√3 √3 _______ <-- skróciłem 3 z 36
3
w wyniku czego wyszło mi 12√3=a
jest to dobre rozwiązanie?( jest to krawędz podstawy)
18 mar 19:12
Eta:
Paweł!
P
p = 6*
a2√3 / 4 widzisz już błąd ?
Popraw więc obliczenia!
18 mar 19:21
Paweł:
a
√3
V=6* _______ *h
4
a
√3
432=6*_______ *8 <--- skróciłem 4 z 8
4
432=12a
√3//12
36=a
√3
Eta,wiec teraz mam wyciągnąc pierwiastek z 36 ?a potem podzielic przez
√3
18 mar 19:26
Paweł: 432=12a2√3//12
36=a2√3
teraz mam wyciągnąc pierwiastek z 36 ?a potem podzielic przez √3 *
18 mar 19:30
Olcia: ?
18 mar 19:42