Uzasadnij że m jest liczba całkowita :)
lucas: m=√3+2√2+√6−4√2 uzasadnij ze jest liczba całkowita.
21 lis 22:17
ICSP: 3 + 2√2 = (p{2+1)2
6 − 4√2 = (2 − √2)2
teraz skorzystaj z twierdzenia: √a2 = |a| i masz gotowe rozwiązanie.
21 lis 22:18
rumpek: znajdź tylko pod pierwiastkami odpowiednie wzory skróconego mnożenia, potem zapisujesz za
pomocą wartości bezwzględnej i masz odpowiedź
21 lis 22:18
ja: bylo duzo razy
3+2√2=(1+√2)2
6−4√2=(2−√2)2
21 lis 22:19
lucas: dzięki wielkie tak własnie próbowałem tylko nie mogłem znależć tych wzorów skróconego mnożenia
jak je łatwo wydedukowac? masz jakis sposób?
21 lis 22:22
rumpek: To widać

że skoro mąsz 3 + 2
√2 i masz tu
√2 to wiadomo ze jedna jest (
√2)
2 = 2
3 − 2 = 1
2 + 2
√2 + 1
(
√2 + 1)
2
21 lis 22:23
lucas: m=3?
21 lis 22:23
rumpek:
|1 +
√2| + |2 −
√2| = 1 +
√2 + 2 −
√2 = 3
więc poprawnie
21 lis 22:24
lucas: dziękie

juz rozumiem
21 lis 22:24
lucas: mam tu kolejne zadanie ale z logarytmów log5=a a log3=b liczbę log2745 wyraz w zależnosci od
a i b
21 lis 22:26
lucas: próbowałem a przez b ale to daje mi tylko log35 i co dalej?
21 lis 22:26
lucas: może dodac 1/3 wtedy bedzie log275 ale jak dojsc do 45?
21 lis 22:27
ICSP: | | log 45 | | log 9 *5 | | 3log 3 + log 5 | |
log27 45 = |
| = |
| = |
| |
| | log 27 | | log 33 | | 3log 3 | |
21 lis 22:29
Eta:
to:
| | log45 | | log9+log5 | | 2log3+log5 | |
log2745= |
| = |
| = |
| =........... |
| | log27 | | 3log3 | | 3log3 | |
21 lis 22:31
ICSP: rzeczywiście
Eta tam ma być 2 w liczniku
21 lis 22:33
Eta:
hihi
21 lis 22:33
lucas: czyli w tę strone
21 lis 22:33
lucas: a od tej strony jak ja próbowałem tez sie da? że przeszktałcam a i b do postaci tego logarytmu?
czy nie za bardzo?
21 lis 22:34
Tomo: w sposób który Ty chciałeś zrobić to prędzej czy później i tak musiałbyś zmienić podstawę
logarytmu
12 mar 17:10