matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
Michał:
5n
n+2
Mam mały poblem z obliczeniem granicy lim
n → ∞
(
)
n
(
)
n
ponieważ
n+1
3n+3
5
∞
wychodzi mi
.
3
I tu moje pytanie czy wynik jest poprawny, a jesli tak to ile wynosi 5
∞
? ∞? 0? A może jeszcze coś innego?
21 lis 22:13
Basia:
= 5
n
*(
n
n+1
)
n
*(
1
3
)
n
*(
n+2
n+1
)
n
=
5
n
*(1−
1
n+1
)
n
*(1+
1
n+1
)
n
=
3
n
(
5
3
)
n
*(1−
1
n+1
)
n
*(1+
1
n+1
)
n
= → +
∞
*e
−1
*e = +
∞
tak to dobra odpowiedź
21 lis 22:21
Michał:
Dzięki
Wielka jesteś
21 lis 22:22